Családi ház alaprajzok mediterrán

Családi ház alaprajzok mediterrán

 

Családi ház alaprajzok mediterránSokszor, amikor valaki családi ház építésében, vagy teljes körű átalakításában gondolkodik, mintákat keres. Elkezd olyan típusú képeket, alaprajzokat keresni, akár az interneten, kér mintákat kivitelezőktől, amelyek az általa elgondolt családi ház képhez illeszkednek. Ilyenkor sok mindenkinek eszébe jutnak a mediterrán családi házak.

 

A mediterrán éghajlat ugyanúgy, mint bármilyen más éghajlati viszony más-más típusú építkezési módszert és térelrendezést teremtett az építészet története során. Az adott éghajlati területeken mások ugyanis az emberek szokásai, más a kulturális környezet és mások az igazén szép otthonról alkotott elképzelések is. Ezt a sokszínűséget próbáljuk egybe fogni, egy közös elképzelésben. Olyan képek, épületek jelennek meg ilyenkor előttünk – különösen napjainkban – amiket a reklámok és az utazási irodák elénk festettek.

 

 

Mediterrán családi ház jellegzetességei

 

A mediterrán házakhoz, éppen az adott éghajlaton való elhelyezkedés miatt, a napsütést és az élénk színeket kötjük. A napsütéses mediterrán házak tetőcserepei is színesen csillognak. Így a fényben úszó, tágas és színes házak azok, amelyek a mediterrán szó kapcsán kitöltik a képzeletünk. A családi ház alaprajzok mediterrán jellege nagyon sok mindenben megnyilvánul.

 

Családi ház alaprajzok mediterránA mediterrán házak alaprajzai általában teljes összhangban vannak ezzel a képpel. A mediterrán házak alaprajzain, szinte mindig felfedezhető a ház központi részeként, egy vagy akár két nagyobb közösségi tér. A mediterrán házak lelke, ezek a ház központjában – ez az alaprajzon a mértani közép is – elhelyezkedő nagy nappalik és étkezők, valamint konyhák.

 

A mediterrán ház alaprajzán a teljes épület több mint a felét ezek a család számára együttlétet biztosító területek töltik ki. Ehhez képest, ezt ölelik körül a házfalánál futó egyéb helyiségek, a dolgozó, háló és fürdőszobák, a gardróbok és egyéb tároló helyek.

 

  Családi ház alaprajzok, mediterrán életterek

 

A központi közösségi terek egy részét teljesen ezek a belső kisebb, személyre szabott terek futják körül. Többnyire ezekből nyílik tágas kilátás a hátsó kertekre. A kertekre, ahol a sok napsütés miatt sokszor egy-egy kinti úszómedence is megtalálható. A víz csillogása, így még ragyogóbbá és színesebbé teszi a mediterrán házakat.

 

Amennyiben mediterrán típusú családi házban gondolkodsz, akkor biztosan fontosak a számodra a közösségi terek, ahol mind együtt étkezhet, beszélgethet, vagy szórakozhat a család. A mediterrán családi házak alaprajzainál, azok megterveztetésénél, ezért figyelj rá, hogy a legnagyobb szerepe a közösségi terek központi kialakításának és sok fényt biztosító hátsó kertre néző szárnynak van. Ezeket ki ne felejtsék egy mediterrán típusú családi ház alaprajzaiból, mert a külsőségek önmagukban nem biztosítják neked azt az érzést, amit egy mediterrán típusú családi ház építtetésével tervezel.

 

Családi ház alaprajzok mediterrán

Author: TothCsaba