tuskózás

Fatuskó eltávolítása

A fatuskó eltávolítása, hogy a legegyszerűbb? Fát vágni bizony könnyebb, mint a földben maradt tuskókat eltávolítani. A fatörzse könnyen fűrészelhető, utána könnyen darabolható, A feldarabolt törzsek, gallyak könnyen szállíthatók vagy a semmi másra sem hasznosítható részek, akár a helyszínen megsemmisíthetők. Azonban a fatuskó ezerfelé ágazó gyökérrendszeren keresztül kapaszkodik a földbe, így sokszor azt se tudni hol a vége.

Ilyen fatuskót körbe ásni, úgy, hogy minduntalan újabb és újabb gyökerekbe ütközünk, amiket át kell vágni, bizony embert próbáló feladat. Az embert próbáló feladatok meg időigényesek és bosszantók is. Aztán végül hívunk valakit egy munkagéppel, hogy húzza ki a fatuskót.

Egy fatuskúra rögzíteni drótot, láncot, hogy az ne csússzon le, szakadjon el, míg a földbe erősen markoló fatuskót megpróbáljuk kihúzni, az pedig nagy precizitást, hozzáértést igényel. Van, amikor így se járunk sikerrel, még erősebb gépre, még jobb drótra, még jobb valamire van szükség ahhoz, hogy a fatuskó végleg elengedje a talajt. S van úgy, hogy sikerül, de a fagyökerekkel, olyasmit is kihúzunk a földből, amit nem szerettünk volna. A fatuskó eltávolítása, így nagyon idő és kölstégigényes lesz.

 

Módszerek fatuskó eltávolításra

tereprendezés fakivágássalLehet egy kanalas géppel egy-kettőre kiemeljük a tönköt, de az is lehet olyan a talaj és gyökérszerkezet, az elhelyezkedés, hogy nem tud igazán alányúlni a gép. Így csak jól megszaggatja a fatuskó körül a talajt a kanalas gép, amit utána valahogy majd tereprendezni is kell. Újabb nem várt költségeket és bosszúságot okozva.

A fatuskó eltávolításhoz is, mint mindenhez az életben alaposan fel kell mérni a terepet. A felmérés és pár vizsgálat alapján már kideríthető mik a legoptimálisabb megoldások, lépések a fatuskók eltávolítására. Emiatt, ha olyan tereprendezésre váró területed van, ahol sok a fatuskó, akkor inkább kérd az ingyenes helyszíni felmérésünket.

A fatuskó eltávolítás is a földmunka része, így talaj ismeretet követel. Ahogyan a fa típusa is sokat sejtet abból, hogy milyen a gyökérzete, mire kell figyelni az eltávolításakor. Azonban ezt a tudást csak nagyon sokféle talajból, nagyon sokféle típusú fa eltávolításával lehet elérni. Emiatt érdemes az Otthon Team tereprendezéssel foglalkozó csapatát választani erre a feladatra, mert mi a legoptimálisabb megoldásokat kínáljuk a fatuskó eltávolítására is.

 

tuskózás

Author: TothCsaba