Talajkieegyenlítés

Talajkiegyenlítés

Már a Bibliában is az szerepel, hogy „egy követ tettem le, egy próbakövet, drága szegletkövet, erős alappal” az az bármit is építsünk, akár eszméket, terveket, utakat, vagy otthonokat szükségük van az erős alapra. Az erős alap pedig elképzelhetetlen a megfelelően kiegyenlített talaj nélkül. A megfelelő talajkiegyenlítés minden további építkezés, vagy újítás legfontosabb sarokköve.

 

Sokszor az ember a saját lábán, nyáron a kertben mezítláb közlekedve érzékeli, hogy milyen egyenetlen a talaj, amin járnia kell. A talaj állandó mozgásban van. A környezeti hatásoknak kitéve, az esők, napsütés, a növények hatására, ha nem is azonnal érzékelhetően, de a talajminősége változik. Ráadásul ennek a talajmozgásnak az épületekre, utakra, amin elhelyezkedik is hatása van. A repedésekhez, a kopásokhoz, amik megjelennek a járdánkon, épületekben sokszor van köze a talaj kiegyenlítetlenségének. 

 

A talajkiegyenlítés látszólag sima ügy

 

Az teljesen természetesnek tűnik, hogy építkezés előtt, az épületünk, a kertünk, az útjaink alapjához a lehető legoptimálisabban kiegyenlítsük a talajt. Azonban már ilyenkor is érdemes figyelni a földmozgások, a természeti hatások által kijelölt irányokra. Elképzelhető, hogy egy-egy nagyobb esőzésnél, bár tökéletesen ki van egyenlítve a talaj megáll a víz az udvarunkon és ez lassan mossa az épület alapját is és idővel a falak is elkezdenek vizesedni. Ebben az esetben a talajkiegyenlítésnek nem a tökéletes vízszintet kell megcélozni, hanem azt a lejtésszöget, amivel a víz elfolyik a telkünkről, pontosan abba az irányba, ahol a vízelvezető árkok helyezkednek el.

 

Sőt gyakran előfordul, hogy a telek különböző pontjain más-más irányok, lejtésszögek szolgálják az optimális talajkiegyenlítést. Ezt sokszor, amikor maga az építkezés folyik, többnyire nyári száraz időben nehéz megállapítani, ez lehet már csak akkor derül ki, amikor egy ideje belaktuk az otthonunk, az adott épületet, ahol a talajkiegyenlítést végezték.

 

Ilyenkor bármennyire is szeretjük az épület környékét, vagy az ott lévő növényzetet, akár más felújítási munkákkal egybekötve, érdemes újból – azoknak a tapasztalatoknak a birtokában, amiket évek alatt szereztünk – elvégeztetni a talajkiegyenlítést.

 

A talajkiegyenlítést nemcsak az építkezés előtt, hanem időszakosan is, akár rész területenként, akár más felújítással egybe kötve érdemes elvégeztetni. Az otthonosság érzésében nagyon fontos, ugyanis az erős alap, amin a mindennapi életünket éljük, ezért a talajkiegyenlítési munkákhoz kérjétek az Otthon Team segítségét.

 

Talajkiegyenlítés

Author: TothCsaba