Útalap

Útalap

A ház közvetlen környezetében, a legtöbb közlekedési területhez, legyenek azok a járdák, a kocsi beálló, vagy a házunkhoz vezető út, – még ha csak egy kis részét a kapu előtt elhelyezkedő parkolót kell nekünk kivitelezni – nem mindegy, hogy milyen útalapot használunk.

 

Még inkább fontos ez, ha olyan helyen, városrészben, területen található a családi házunk, irodánk, vagy bármilyen birtokunkban lévő ipari területhez vezető út, ahol a megfelelő, közlekedési útvonal kivitelezése a mi feladatunk. Ilyenkor már, amikor nyomon követjük az építkezési munkát, vagy amikor kinéztük az adott területet, szembesülhetünk azzal, hogy mennyire kényelmes vagy kényelmetlen az adott útszakasz.

 

Az utak minősége, szinte kivétel nélkül összefügg a talaj és az útalap minőségével, amelyekre helyezve végül elkészülnek az útjaink. Így korántsem mindegy, hogy milyen útalapot alkalmazunk. Az útalap kiválasztása természetesen nagymértékben befolyásolhatja a költségeinket, de valójában a talajminősége a meghatározó abban, hogy milyen útalapot válasszunk.

 

A talaj minősége, szerkezete határozza meg az útalapot

 

Pontosan emiatt, a talaj és gépi földmunkák elvégzése során kapunk csak igazán képet arról, milyen talajról beszélünk. A föld mozgatással ugyanis, a talajrétegek mentén már látjuk, hogy milyen anyagról, milyen tömörségűről és mennyire nedves, vagy száraz talajról beszélhetünk. Sőt a talajmozgatásból látható, mennyire járja át az adott földterületet növényi gyökérzet, vagy mennyire kavicsos.

 

Mindezek a tényezők együttesen, valamint a kialakításra kerülő úthossza, az az milyen alapterületen kell az út számára a legjobb útalap minőséget létrehozni, határozza meg végül is mit választunk.

 

Az útalaphoz először a megfelelő tömörségű talajt kell létrehozni, döngöléssel, tömörítéssel. Aztán az út terhelésénél számolni kell azzal, csak személygépkocsik vagy nagyobb tömegű gépjárművek is közlekednek e rajta rendszeresen. Többek között ez dönti el, hogy elegendő e zúzott kő, vagy stabilizált burkolatalapokra, esetleg vékony cement, netalán bitumenes alapra van szükség. A megfelelő útalapok kiválasztásához és az ehhez szükséges gépi földmunkák elvégzéséhez, hogy minden út, amit használsz a legoptimálisabb, legkényelmesebb legyen keresd az Otthon Team-et és csapatát.

 

Útalap

Author: TothCsaba